in

Sjednica GSV-a: Priuštivo stanovanje gorući problem u društvu

Sjednica GSV-a: Priuštivo stanovanje gorući problem u društvu
Slatka-Tajna.Eu
Sjednica GSV-a: Priuštivo stanovanje gorući problem u društvu

Petrinja: Održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade suglasili su se danas, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), kako je priuštivo stanovanje gorući problem u društvu, a iz redova sindikata čulo se i kako se s njegovim rješavanjem krenulo s 30 godina zakašnjenja.

– U rješavanje problema priuštivog stanovanja krenulo s 30 godina zakašnjenja. Analize su pokazale da Hrvati kasno napuštaju roditeljski dom, u tome smo rekorderi u EU, 33,4 godine su godine u kojima ljudi napuštaju roditeljski dom, ustvrdio je u izjavi novinarima predsjednik GSV-a, sindikalist Krešimir Sever.

Dodao je kako danas obitelji žive u skučenim, premalim stanovima, a malo ih si može priuštiti podstanarstvo ili kupnju stana.

– Najam za turističke svrhe preuzeo je primat i cijene su otišle u nebo. Medijalna plaća 1134 eura nije dostatna za ratu stambenog kredita. Zato je dobro došlo donošenje Nacionalnog plana stambene politike. Iako je zakašnjelo ipak je dobro da se donijela cjelovita politika koja će se mijenjati, ustvrdio je Sever.

– Da smo imali priuštivo stanovanje uz dobre poslove i dobre plaće mladi, kaže sindikalac, ne bi odlazili iz Hrvatske.

– Nama na sindikalnoj strani silno je važno da se što prije krene u investiranje u stanove za javni priuštivi najam, da onda u kombinaciji s dobrim plaćama i tako vratimo dio onih koji su otišli iz Hrvatske. Trebat će puno vremena, ali dobro je da se krenulo i neka se nastavi, zaključio je predsjednik GSV-a Krešimir Sever.

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što se sjednica GSV održala izvan Zagreba te j dijalog sa sindikatima i poslodavcima nazvao ‘izrazito dobrim i korisnim’.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Stupanj razumijevanja i povjerenja je na visokoj razini, a to se vidi i u kvalitetnijem zakonodovavstvu i većim plaćama zaposlenih. Na tom tragu, mislim da su prve reakcije na Nacionalni plan stambene politike pozitivne što znači da smo prepoznali temu koja je važna mladim obiteljima. Priuštivo stanovanje je i europska teme te ćemo raditi na tome da se svim mjerama vodi računa o stvaranju prepostavki za povoljniji najam i za priuštiviju cijenu kupnje nekretnina, osobito za mlade obitelji, rekao je novinarima premijer.

Na sjednici GSV-a potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u Petrinji je predstavio Nacionalni plan stambene politike koji bi trebao ponuditi rješenje za gorući problem stanovanja u RH, koji seže od visokih cijena nekretnina na tržištu, među kojima ih je gotovo 600 tisuća prazno, do s druge strane problema s visokim cijenama najma stanova, zbog čega je građanima gotovo nemoguće pronaći stan za stanovanje.

Tri su cilja Nacionalnog plana stambene politike: priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja.

Cilj je među ostalim i aktivirati prazne nekretnine kroz mjere porezne politike i obnovom nekretnina u državnom vlasništvu te potaknuti dugoročni najam kroz reguliranje kratkoročnog najma i program priuštivog najma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Liverpool u Njemačkoj pronašao zamjenu za Salaha

Liverpool u Njemačkoj pronašao zamjenu za Salaha

Dug Partizana 55-60 miliona evra, biće “kresanja” plata

Dug Partizana 55-60 miliona evra, biće “kresanja” plata