in

Summit BRICS-a: Glavni tajnik UN-a stigao u Rusiju

Summit BRICS-a: Glavni tajnik UN-a stigao u Rusiju
Slatka-Tajna.Eu
Summit BRICS-a: Glavni tajnik UN-a stigao u Rusiju

Summit BRICS-a

Foto: MAXIM SHIPENKOV / Reuters

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stigao je u srijedu u Rusiju kako bi sudjelovao na summitu BRICS-a u Kazanju, objavile su lokalne vlasti, dok Ukrajina kritizira taj njegov potez kao pogrešan izbor.

Guterres bi trebao razgovarati s velikim brojem čelnika koji sudjeluju na summitu, rekao je UN u utorak.

Kremlj je najavio da će se u četvrtak sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim će razgovarati o Ukrajini.

Bit će to prvi susret dvojice čelnika od travnja 2022., dva mjeseca nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu.

Tada mu je Putin rekao da vjeruje u pozitivan ishod pregovora s Ukrajinom. No otad su Moskva i Kijev prekinuli svake službene pregovore i njihova stajališta trenutno djeluju nepomirljivo.

U Kazanju će “glavni tajnik ponovno potvrditi svoja dobro poznata stajališta o ratu u Ukrajini i uvjetima za pravedan mir temeljen na povelji i rezolucijama Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu”, rekao je u utorak njegov glasnogovornik Farhan Haq.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Antonio Guterres redovito govori da aneksiji ukrajinskih teritorija nije mjesto u modernom svijetu. Rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Europe, ponovno je rekao u veljači.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova procijenilo je u ponedjeljak da je Guterres napravio “pogrešan izbor” pristavši otići u Kazanj. To samo šteti ugledu UN-a, kritiziralo je ministarstvo na X-u.

Vladimir Putin na ovom sastanku BRICS-a namjerava pokazati neuspjeh zapadne politike sankcija i izolacije njegove zemlje. U utorak se sastao s nekoliko čelnika, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga i indijskog premijera Narendru Modija.

BRICS, akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, čini 45 posto svjetske populacije i 35 posto svjetske ekonomije.

Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati također su se pridružili ove godine skupini koja želi biti odgovor na političku i ekonomsku moć bogatih nacija Sjeverne Amerike i zapadne Europe. Saudijska Arabija također bi se trebala formalno priključiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Monako bježi, Zvezda na dva gola zaostatka (VIDEO)

Monako bježi, Zvezda na dva gola zaostatka (VIDEO)

Borac krenuo put Nikozije (FOTO, VIDEO)

Borac krenuo put Nikozije (FOTO, VIDEO)