in

Uznemirujući izvještaji o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji

Uznemirujući izvještaji o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji
Slatka-Tajna.Eu
Uznemirujući izvještaji o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ocijenila je duboko uznemirujućim izvještaje o “Rusima, povezanim s ruskim privatnim vojnim skupinama, koji su upravljali kampom u entitetu Republika Srpska” i obučavali pojedince za ometanje demokratskih procesa u Moldaviji.

Prve izvještaje o postojanju kampova u kojima su pojedinci obučavali mlade za izazivanje nereda u Moldaviji, objavile su policija i obavještajna agencija te zemlje, 17. oktobra.

Tada su objavljeni i detalji koji govore o postojanju lokacija u BiH i Srbiji na kojima su mlade u kampovima obučavale osobe povezane s ruskim privatnim vojnim skupinama Ferma i Wagner.

Iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) su 21. oktobra naveli da imaju informacije o grupi osoba koje su u “proteklih 90 dana boravile u BiH”, a za koje moldavska policija navodi da su povezane s obukama.

Lokacije na koje se odnose podaci Moldavije su, prema nezvaničnim informacijama članova Komisije za nadzor rada OSA-e BiH, na teritoriji entiteta RS-a, što je navela i Ambasada SAD-a u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa.

Moldavska policija je navela da je pod istragom više od stotinu mladih osoba koje su prošle takve obuku za nerede u Rusiji i Srbiji i BiH. Četiri osobe su uhapšene 16. oktobra.

Policija je objavila snimke skrivenih kamera navodnih treninga u Rusiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, na kojima se vide mladi ljudi u učionici dok “treniraju proteste” i uzvikuju slogane poput “naš jezik je ruski”, “bez dvostrukog državljanstva”, “mi ne želimo u Europu”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U videu koji navodno prikazuje scene iz kampa za obuku na Balkanu, prikazani su mladići kako uče izrađivati eksploziv i koristiti dronove.

Obavještajna agencija Moldavije uspjela je identificirati 11 stranih državljana koji su, kako piše u saopćenju, kao instruktori pružali pomoć kampovima za obuku u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

“Postojanje tog kampa trebalo bi detaljno istražiti, a osobe odgovorne za omogućavanje ovakvih aktivnosti trebale bi biti pozvane na odgovornost. Ovi izvještaji postavljaju ozbiljna pitanja o posvećenosti RS-a i njenog rukovodstva provođenju reformi potrebnih za napredak europskih aspiracija BiH, kao i o njihovoj ‘europskoj orijentaciji’ koja je nužna za osiguranje mirne, prosperitetne i demokratske budućnosti za sve građane BiH”, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Šef moldavske policije je ranije rekao da je mrežu financirao Rusiji prijateljski nastrojeni odbjegli oligarh Ilan Shor, koji se traži u Moldaviji zbog umiješanosti u krađu oko milijardu dolara iz bankarskog sustava bivše sovjetske republike prije desetak godina.

Navedeno je se da su osumnjičeni planirali “destabilizacije” Moldavije nakon izbora i referenduma 20. oktobra. Referendum o integraciji Moldavije u Europsku uniju (EU) prošao je s vrlo tijesnom podrškom birača, usred navoda o ruskom miješanju kako se to ne bi dogodilo.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Molba za komšiju 😅 #humor #smiješno #bosna #hrvatska #srbija #reels #viral #funny

Molba za komšiju 😅 #humor #smiješno #bosna #hrvatska #srbija #reels #viral #funny

Više od milion igrača zaigralo “Fallout: London” igru (VIDEO)

Više od milion igrača zaigralo “Fallout: London” igru (VIDEO)