Categories: Novosti

Bojkot nastave u zagrebačkoj školi, večeras sastanak, oglasili se Plenković i Dolenec

Prosvjed roditelja pred zagrebačkom školom/Arhiva

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Bojkot nastave u zagrebačkoj osnovnoj školi ide dalje. Roditelji su poručili da ne misle slati djecu u školu dok se ne riješi problem učenika s problematičnim ponašanjem. Večeras bi se ponovno trebale sastati sve strane uključene u slučaj kako bi se pokušalo pronaći barem privremeno rješenje.

Iz Ministarstva obrazovanja zatražili su da Grad Zagreb preispita odluku o načinu njegova školovanja jer smatraju da uključivanje u redoviti razred ne odgovara njegovim potrebama i mogućnostima.

No, Grad očito ima probema u suradnji s dječakovim roditeljima jer, kako su naveli u priopćenju, preduvjet za donošenje novog rješenja jest zdravstvena i druga dokumentacija koju mogu dostaviti jedino roditelji, ali nitko ih na to ne može prisiliti.

– Nas stalno pitaju koji su naši uvjeti. Mi kao roditelji od prvog dana, ne samo ovog problema koji nam je nametnut, nego i od trenutka kada smo djecu pisali u školu, i vjerujem da govorim u ime svakog roditelja u Hrvatskoj, ako se to uopće mogu nazvati uvjeti, da dijete pohađu u školu gdje je osigurana nulta tolerancija na nasilje, znači sigurna škola, sigurna nastava i ono drugo što je jednako bitno da su omogućeni normalni uvjeti u učionici za nastavni proces, rekli su roditelji.

Plenković: Ministarstva i Grad moraju riješiti slučaj problematičnog dječaka

Premijer Andrej Plenković rekao je da ministarstva i Grad Zagreb imaju zadaću pronaći rješenje problema nastalog u zagrebačkoj osnovnoj školi zbog učenika neprimjerenog ponašanja, a zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da treba postupati iznimno žurno.

– Imamo situaciju u kojoj državna tijela, sukladno zakonskoj nadležnosti i proceduri, trebaju poduzeti radnje koje će pomoći prije svega djetetu o kojemu je riječ te zaštititi ostale, tako da on završi svoje obrazovanje, a oni idu normalno u školu, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Vlade.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs i Grad Zagreb imaju zadaću sa svojim službama pronaći rješenje ovog problema, rekao je premijer napomenuvši kako on postoji od samog početka školovanja toga dječaka kojega sada u razredu prate dva asistenta pomoćnik u nastavi i stručni suradnik iz škole.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Opovrgnuo je informacije koje se šire u javnost i na društvenim mrežama da je riječ o djetetu dužnosnika, zaposlenika u državnoj službi, člana Vlade ili “HDZ-ovca kojeg država štiti”.

– To je dijete svojih roditelja i nema veze s politikom, nema veze s državom, rekao je Plenković.

Dolenec: Treba postupati iznimno žurno

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da se s obzirom na složenu situaciju u rješavanju problema mora postupati iznimno žurno te da je potrebna suradnja i maksimalna konstruktivnost svih uključenih.

– Svima je jasno da treba postupati iznimno žurno, danas se odvijaju sastanci, naš gradski tim je svaki dan ovaj tjedan u školi i pruža svu potrebnu podršku, rekla je Dolenec u izjavi novinarima nakon otvaranja radova na Sarajevskoj cesti.

Što se tiče dopisa kojim Ministarstvo obrazovanja od Grada Zagreba traži da preispita rješenje o primjerenom obliku školovanja učenika problematičnog ponašanja, rekla je kako najprije školske stručne službe moraju preispitati sva opažanja i zdravstvenu dokumentaciju te, oslanjajući se na svoje izravno iskustvo i sve što je zabilježeno od trenutka kada je dijete došlo u tu školu pokrenuti postupak prema povjerenstvu Grada.

– Tek u tom slučaju se mi uključujemo i ako ima novih okolnosti i spoznaja, može biti doneseno novo rješenje o tome što je primjereni oblik školovanja, rekla je Dolenec, dodavši kako postupak nije izravno povezan s činjenicom da škola trenutačno nema ravnatelja te da stručno povjerenstvo može obaviti svoju zadaću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Podrška Svjetske banke modernizaciji i unapređenju rada Porezne uprave FBiH

Sastanku su prisustvovali rukovodioc organa po ovlaštenju Vlade Federacije BiH Admir Omerbašić, zamjenik direktora Porezne…

24 minute ago

Hoće li mjera priuštivog najma polučiti rezultate?

Komu će priuštivi najam biti primamljiv?Foto: Otvoreno / HRTCijene nekretnina rastu, najam je sve skuplji,…

26 minuta ago

Zvezdino košmarno veče u Madridu

Košarkaši Crvene zvezde upisali su večeras drugi poraz u Evroligi. Crveno-bijeli su u okviru petog…

1 sat ago

Donja Jablanica 20 dana nakon poplave

Obilne padavine pogodile su sjevernu Hercegovinu i centralnu Bosnu te izazvale bujice i poplave u…

2 sata ago

TSC nemoćan protiv Legije u Bačkoj Topoli

Kompletiran je večerašnji program drugog kola Konferencijske lige. Fudbaleri TSC-a pretrpjeli su težak poraz u…

3 sata ago

Akcijska ponuda keš kredita NLB Banke: Treba biti spreman na velike stvari

Nominalna kamatna stopa je već od 4,19 posto uz efektivnu kamatnu stopu od 5,00 posto*.…

3 sata ago