Categories: Novosti

Dabro: Od 1. studenoga raste cijena veterinarskih usluga

Veterinar

Foto: arhivska fotografija / Shutterstock

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro najavio je u četvrtak da će od 1. studenoga rasti cijene veterinarskih usluga, za što je u državnom proračunu osigurano 8,5 milijuna eura.

Dabro je u Srebrenom, u Župi dubrovačkoj, sudjelovao na otvaranju 7. Hrvatskog veterinarskog kongresa, na kojem su glavne teme budućnost hrvatskog veterinarstva, cijene usluga i prosječna plaća, mentalno zdravlje veterinara te antimokribna rezistencija.

Na kongresu sudjeluje oko 500 doktora veterinarske medicine iz Hrvatske, država regije i Europske unije.

Stipendije za doktore veterine

Nova mjera bit će i stipendije ministarstva za doktore veterine. Veterinari su važni ne samo zbog dobrobiti životinja, već i zdravlja ljudi i kontrole hrane. Nastojat ćemo ih financijski pratiti, a posebno motivirati mlade ljude za veterinu, rekao je Dabro.

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore Ivan Zemljak osvrnuo se na mentalno zdravlje veterinara, koji zbog stresa u poslu pod pritiskom doživljavaju ‘burn-out’ sindrom.

– Zbog toga su često prisiljeni mijenjati radno mjesto ili struku. Uz to, nedostaje kadrova na otocima, dalmatinskom zaleđu i u Slavoniji. Nema interesa mladih za rad u ruralnom području niti bi radili s farmerskim životinjama. Većinom ih zanima rad s malim životinjama i kućnim ljubimcima, a nešto je veći interes za rad u javnom zdravstvu i sigurnosti hrane, rekao je Zemljak, a kao poticaj mladim veterinarima istaknuo je povećanje plaća.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







S Ministarstvom poljoprivrede i Državnim inspektoratom nastojimo dogovoriti što bolje uvjete i cijene usluga koje se provode za državu na terenu. Mislim da imamo dobre argumente, jer se taj problem javlja u cijeloj Europi, poručio je Zemljak.

Nagradu za životno djelo na otvaranju kongresa dobio je prof. dr. sc. Petar Džaja sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

– Veterinarski posao je težak, ali i human. Naša profesija je u svim trenucima odgovorila na sve izazove, od Domovinskog rata do potresa i poplava, ali danas proživljava teške trenutke. Imam dojam kao da nikad nije bilo teže. Naše selo umire i stari, a mladi više nisu zainteresirani za uzgoj životinja. Ali i životinje su izgubile vrijednost. Dok to ne popravimo, ne možemo očekivati boljitak, rekao je Džaja.

Veterinar, struka s najviše suicida

U malim praksama ima posla, ali tamo nastaju i problemi. Vlasnici su preosjetljivi i često tuže veterinare, koji doživljavaju stres. To je struka koja najčešće počini suicid. Čak četiri puta češće od ostalih medicinskih struka, istaknuo je Džaja.

Međunarodni znanstveno-stručni skup 7. Hrvatski veterinarski kongres organizirali su Hrvatska veterinarska komora, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski veterinarski institut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Podrška Svjetske banke modernizaciji i unapređenju rada Porezne uprave FBiH

Sastanku su prisustvovali rukovodioc organa po ovlaštenju Vlade Federacije BiH Admir Omerbašić, zamjenik direktora Porezne…

23 minute ago

Hoće li mjera priuštivog najma polučiti rezultate?

Komu će priuštivi najam biti primamljiv?Foto: Otvoreno / HRTCijene nekretnina rastu, najam je sve skuplji,…

24 minute ago

Zvezdino košmarno veče u Madridu

Košarkaši Crvene zvezde upisali su večeras drugi poraz u Evroligi. Crveno-bijeli su u okviru petog…

1 sat ago

Donja Jablanica 20 dana nakon poplave

Obilne padavine pogodile su sjevernu Hercegovinu i centralnu Bosnu te izazvale bujice i poplave u…

2 sata ago

TSC nemoćan protiv Legije u Bačkoj Topoli

Kompletiran je večerašnji program drugog kola Konferencijske lige. Fudbaleri TSC-a pretrpjeli su težak poraz u…

3 sata ago

Akcijska ponuda keš kredita NLB Banke: Treba biti spreman na velike stvari

Nominalna kamatna stopa je već od 4,19 posto uz efektivnu kamatnu stopu od 5,00 posto*.…

3 sata ago