Categories: Novosti

ČITA LI OVO GRADONAČELNICA KARIĆ: 30 godina poslije, zločini Mušana Topalovića Cace i pripadnika Desete brdske brigade Armije RBiH i dalje predstavljaju kamen spoticanja…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/1667997432882.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/10\/1667997432882.jpg”,”caption”:”Foto: SLOBODNA BOSNA \/ S.S.”,”bg”:”41483c”}]

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost na trideset i prvu godišnjicu zločina na Kazanima počinjenim nad većinom nebošnjacima Sarajeva tokom 1992. i 1993. godine. 

U povodu ove godišnjice, UDIK će danas u sarajevskom hotelu Holiday od 18.00 do 20.00 sati s partnerima organizirati okrugli sto i promociju trećeg prerađenog izdanja publikacije “Sarajevska najpoznatija javna tajna: Suočavanje sa Cacom, Kazanima i zločinima počinjenim nad Srbima u opkoljenom Sarajevu, od rata do 2023.” francusko-njemačkog historičara Nicolasa Molla, saopćeno je iz ovog udruženja.

Iz UDIK-a ocjenjuju da tri decenije poslije, zločini Mušana Topalovića Cace i pripadnika Desete brdske brigade Armije RBiH i dalje predstavljaju kamen spoticanja unutar bh. prijestolnice.

-Od 2014. kada smo prvi put uličnom akcijom obilježili Kazane, zalažemo se za ideju da bez iskrenog suočavanja sa zločinima nema ni pomirenja u BiH. Tekst koji se nalazi na spomeniku podignutom novembra 2021. ne prikazuje stvarni kontekst događaja. Ukazuje da vlasti glavnog grada nisu spremne na istinsko suočavanje s prošlošću koje će pokazati jednak tretman prema svim građanima. Od aprila 2022. tražimo postavljanje spomen-ploče na sarajevskom groblju Sveti Josip. Na mjestu nekadašnje grobnice ubijenih žrtava lokacija Kazani, Gaj i Grm Maline. Posmrtni ostaci ubijenih su se na tom lokalitetu nalazili od 1993. do 1998. Mjesto je potrebno obilježiti zbog žitelja Sarajeva, ali i budućih generacija koje o Kazanima, upravo zbog spomenute politike, neće znati dovoljno, navodi UDIK u saopćenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Dodaju kako i ove godine, na 26. oktobar, u dnevnom listu Oslobođenje objavljuju osmrtnicu u znak sjećanja na ubijene na lokalitetima Kazani, Gaj i Grm Maline.

-Tekst koji se nalazi na osmrtnici primjer je kako je trebao izgledati sadržaj spomen-ploče na Trebeviću. Nadamo se da će predstavnici Grada Sarajeva naposljetku ispraviti napravljenu grešku i vratiti ugled gradu poznatom po multikulturalnošću i antifašizmu, navodi se u saopćenju UDIK-a. 

“Slobodna Bosna” pisala je o razlozima zbog kojeg na spomeniku na Kazanima nema imena počinitelja zločina, ali i o tome kako je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić Cacine zločine nazvala “nesretnim događajem”.

Više pročitajte OVDJE!

Redakcija

Recent Posts

Atlantic Grupa ostvarila rast prihoda od 10,6 posto, neto dobit veća za 22,3 posto

“Atlantic Grupa i u prvih devet mjeseci 2024. godine nastavlja s odličnim rezultatima. Zahvaljujući rastu…

33 minute ago

Svečano prisegnuo 44. naraštaj dragovoljnih ročnika i ročnica

Svečano prisegnuo 44. naraštaj dragovoljnih ročnika i ročnica Foto: HTV / HRTNa služenje domovini svečano…

34 minute ago

Gdje se nalazi Borac nakon dva kola

Kompletirano je drugo kolo Lige konferencija u kojem je Borac podsjetimo ostvario senzacionalnu pobjedu u…

1 sat ago

Pokazali smo zašto se ovaj klub zove Borac, nikad se nećemo predati (VIDEO)

NIKOZIJA – Mladen Žižović, trener FK Borac, kazao je na konferenciji za medije nakon veličanstvene…

3 sata ago

18. godina dm-a u BiH: U poslovanje, zaposlenike i zajednicu investirano više od 14 miliona KM

  Ostvaren rast prometa od 22,38% Rekordan broj kupovina: 16.960.609 U poslovanje, zaposlenike i zajednicu…

4 sata ago