in

Roditelji: Nadamo se da će naša djeca što prije u školu

Roditelji: Nadamo se da će naša djeca što prije u školu
Slatka-Tajna.Eu
Roditelji: Nadamo se da će naša djeca što prije u školu

Bojkot nastave u zagrebačkoj školi

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Nastavljen je bojkot nastave u novozagrebačkoj osnovnoj školi. Odvjetnici roditelja učenika četvrtog razreda kažu da je situacija apsurdna – već se godinu dana u dvije škole ponavlja isti scenarij, a beskrajni sastanci zasad ne daju konkretne rezultate. Istodobno, iz Ministarstva obrazovanja poručuju da rješenje o primjerenom obliku obrazovanja može donijeti jedino zagrebački Gradski ured za obrazovanje, a da jamstva koja roditelji traže mogu dati samo dječakovi roditelji.

– Tužni smo, nezadovoljni i umorni od cijele ove situacije, ali i dalje puni nade da će se ovo što prije riješiti i da će naša djeca stvarno što prije u školu. Hoće li djeca u ponedjeljak u školu to ne ovisi o nama, to ovisi o rješenjima koja će nam se dalje ponuditi, istaknula je je jedna od majki djetata koje pohađa tu školu.

Izjavu je dala i Lina Budak, odvjetnica roditelja 4. razreda.

– Mi očekujemo da se već danas, to smo i jučer tražili osigura povratak djece u školu. Odmah. Želimo da državna vlast nađe rješenje ovog problema jer su jedino oni ti koji mogu ovaj problem riješiti. To što su oni možda spavali preko ljeta pa kad je u posljednjoj fazi buktio ovaj problem u prethodnoj školi, to nije problem roditelja 4. razreda ove škole. Smatramo da je jako loše za sve učenike da ne pohađaju obavezno školovanje, istaknula je Budak.

MZOM: Institucije ne mogu dati tražene garancije, to mogu jedino roditelji

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih izvijestili su o jučerašnjem sastanku s roditeljima učenika četvrtog razreda zagrebačke osnovne škole u koji je upisan taj dječak, te njihovim odvjetnicima, napomenuvši da je za detaljnije informacije i vremenski okvir o daljnjem postupanju u donošenju revizije postojećeg rješenja o primjerenom programu obrazovanja za navedenog učenika mjerodavan Grad Zagreb.

Roditeljima su predstavljeni plan i postupci koji se provode, te vremenski okvir za reviziju i donošenje novog rješenja o primjerenom obliku obrazovanja za spomenutog učenika, a koji može donijeti jedino Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba, dodaju iz MZOM-a.

Navode da su roditelji na jučerašnjem sastanku “dodatno tražili garancije koje nisu u nadležnosti institucija i koje im u trenutačnoj situaciji niti jedna od institucija ne može dati jer takve garancije u ovom trenutku mogu dati jedino roditelji navedenog učenika”.

Tomašević: Želimo biti konstruktivan partner

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je novinarima da se razgovori nastavljaju i danas te se nada da će biti i novosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gradski ured za obrazovanje, rekao je, “na raspolaganju je da podupre rješenje cijele situacije zajedno s državnim institucijama koje ipak imaju više nadležnosti”.

Nije želio spekulirati o tome koje bi trebalo biti rješenje.

– Kada bude nešto novo, oglasit ćemo se u javnosti. Želimo biti konstruktivan partner u ovoj priči, rekao je napomenuvši da se “stvari mijenjaju iz dana u dan”.

– Grad je spreman pomoći školi, spreman je postupati po uputama nadležnih državnih institucija i cijelo vrijeme je tim u školi, rekao je Tomašević novinarima nakon otvorenja startup konferencije Zagreb Connect u ZICER-u.

Podrška iz škola diljem zemlje

Odvjetnici većine roditelja kažu da je situacija apsurdna – već se godinu dana u dvije različite škole ponavlja isti scenarij, a beskrajni sastanci zasad ne daju konkretne rezultate. Istodobno, roditelji zahvaljuju na solidarnosti koju su iskazali svi u školi, uključujući profesore.

Ganuti su i podrškom koja stiže iz škola diljem zemlje.

Od institucija očekuju da hitno nađu rješenje jer je, ističu, očito riječ o sustavnom problemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prvi potez nove Uprave: Partizan otpustio Ilieva

Prvi potez nove Uprave: Partizan otpustio Ilieva

Od uspjeha Borca svi klubovi će imati korist

Od uspjeha Borca svi klubovi će imati korist