Categories: Novosti

Tužilaštvo BiH radi na predmetu koji se odnosi na prijetnje bombom u vojnim objektima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine radi na predmetu koji se odnosi na nedavne dojave bombom u vojnim objektima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u petak za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

“Predmet je u radu. Tužiteljska odluka još nije donesena”, kazali su u odgovoru za RSE.

Oružanim snagama BiH je 1. oktobra putem elektronske pošte stigla dojava o mogućoj postavljenoj eksplozivnoj napravi, rekli su ranije za RSE iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ne navodeći lokaciju.

Iz Agencije su naveli da po zahtjevu Tužilaštva BiH intenzivno rade na pronalasku IP adrese osobe koja je uputila prijetnju.

O prijetnji bombom u Oružanim snagama BiH, SIPA je obavijestila NATO, FBI, te Europol, kao i domaće policijske agencije u Bosni i Hercegovini.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su nakon toga podigle stepen sigurnosti u vojnim objektima zbog prijetećih dojava bombom, potvrdio je u ranijoj izavi za Radio Slobodna Evropa zamjenik ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Navodi o određenim prijetnjama su se pojavili i nadležne institucije provode istragu, te istu ne želimo komentarisati do završetka istrage. Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH iz mjera predostrožnosti su poduzeli operativne mjere za zaštitu personala, objekata i materijalnih sredstava na vojnim lokacijama, pojačava se straža”, rekao je Goganović.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana naložilo i povećanje nivoa sigurnosne pripravnosti kako bi se smanjio rizik od eventualnih ugrožavanja sigurnosti, ne samo vojnih objekata, već i građana BiH, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode u saopštenju od 21. oktobra, reaguju “u skladu sa nedavnim prijetnjama terorističkim napadima na vojne lokacije Oružanih snaga (OS) BiH”.

“Posebno se pažnja posvećuje mogućim upotrebama bespilotnih letjelica (dronova) u ovakvim napadima”, navode iz Ministarstva, te podsjećaju da su letovi dronovima iznad vojnih objekata i zona OS BiH zakonom zabranjeni bez njihovog odobrenja.

U saopštenju zaključuju da će “nastaviti preduzimati sve potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala puna zaštita vojne infrastrukture i sigurnost građana Bosne i Hercegovine”.

Redakcija

Recent Posts

IZNENAĐENJE U ČETIRI GRADSKE OPĆINE: Najviše glasova osvojila je Stranka za BiH!

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/v12sa12sasasasasasa21sasasasasasasasasasasasasasasasasasasasa.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/v12sa12sasasasasasa21sasasasasasasasasasasasasasasasasasasasa.jpg","caption":"Foto: Facebook","bg":"7c5a43"}] Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Zahiragić predstavio je rezultate lokalnih izbora ove…

24 minute ago

Da imam takav budžet bio bih petostruki prvak Evrope

Uoči velikog francuskog derbija između Marseillea i PSG-a koji se igra u nedjelju na ''Velodromu'',…

1 sat ago

Industrijska proizvodnja u RS bilježi pad od 6,7 posto u osam mjeseci

Situacija u privredi koja trpi gubitke još od prošle godine odražava se i na tržište…

2 sata ago

Od uspjeha Borca svi klubovi će imati korist

Predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković oglasio se na društvenim mrežama nakon velikog…

3 sata ago

Roditelji: Nadamo se da će naša djeca što prije u školu

Bojkot nastave u zagrebačkoj školiFoto: Zeljko Lukunic / PixsellNastavljen je bojkot nastave u novozagrebačkoj osnovnoj…

4 sata ago