in

Potvrđena optužnica za ubojstvo civila među kojima je bio i djed Luke Modrića

Potvrđena optužnica za ubojstvo civila među kojima je bio i djed Luke Modrića
Slatka-Tajna.Eu
Potvrđena optužnica za ubojstvo civila među kojima je bio i djed Luke Modrića

Županijski sud u Splitu

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Zbog ubojstva civila u okolici Obrovca među kojima je bio djed i imenjak hrvatskog nogometaša Luke Modrića splitski je Županijski sud potvrdio optužnicu za ratni zločin protiv Željka Badže, za koji je istraga bila pokrenuta još 1993. godine, a odbijen je zahtjev tužiteljstva za suđenje u odsutnosti.

Optuženi bivši “milicajac” Željko Badža je, navodi se u optužnici, u prosincu 1991. godine sa pripadnicima svoje jedinice u ispaši koza u Zatonu Obrovačkom presreo Luku Modrića (61) prema kojem su bez razloga zapucali i ubili ga na mjestu. Nakon toga su otišli do obližnjeg zaseoka i zapucali prema civilima koji su se tamo našli te tako ubili još šestero ljudi, stoji u optužnici.

Istraga u tom slučaju je bila pokrenuta dvije godine nakon ratnog zločina prema civilima. Optuženi Badža je iz Srbije pobjegao u Australiju te je u travnju 2023. godine navodno i bio u Hrvatskoj iz koje je izašao bez problema samo zato što u to vrijeme za njim nije bila raspisana tjeralica.

Uz Luku Modrića s leđa su ubijeni i Stipe Zubak, Zorka Zubak, Ivan Maruna, Manda Maruna, Božica Jurčević i Martin Bužonja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Badža je bio predvodnik specijalne jedinice policije koja je počinila ratni zločin i po riječima svjedoka osobno je ubio djeda Luke Modrića. U istrazi je tvrdio da nije zapovijedao specijalnom jedinicom policije, da nije ubio starijeg Luku Modrića i da nije znao za zločine.

Istražni zatvor je Badži određen u prosincu 2023. godine, a koji mjesec kasnije je za njim bila raspisana tjeralica. Sud smatra kako treba pokrenuti postupak izručenja Željka Badže iz Australije i ako tome ne bude udovoljeno da se ponovno odlučuje o suđenju u odsutnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zvijezde drafta 2024 odmjerile snage

Zvijezde drafta 2024 odmjerile snage

Martinez ponovo najbolji golman na svijetu

Martinez ponovo najbolji golman na svijetu